Burgermansbruiloft 2014
Onder regie van Olaf Pieters koos Locatietheater De Plomp in 2014 voor “De Burgermansbruiloft” van Bertolt Brecht, de enige van de vijf door Brecht geschreven eenakters die nog tijdens zijn leven is opgevoerd (in 1926). Gebundeld met zijn vier andere eenakters werd het pas gepubliceerd in 1966, tien jaar na zijn dood.
“Burgermansbruiloft” van Bertolt Brecht
Maria en Jacob zijn getrouwd! Ze hebben familie en vrienden uitgenodigd om samen de bruiloft te vieren. Bruid en bruidegom zijn apetrots op de zelfgemaakte meubelen en de inrichting van hun nieuwe huis. Ze stellen dan ook alles in het werk om het de gasten zo aangenaam mogelijk te maken en trakteren de genodigden op een feestelijke maaltijd. Wanneer de drank begint te vloeien, komen echter al snel onderdrukte frustraties en opgekropte verlangens naar boven. En als blijkt dat ook het meubilair van een deerniswekkende stabiliteit is en de beoogde feestelijke avond helemaal niet zo aangenaam verloopt als was voorzien, slaan de stoppen door en gaan de poppen aan het dansen. Met deze groteske farce geeft Bertolt Brecht ons op onnavolgbare wijze inkijk in een burgermansbestaan en spuwt met ontzettend veel humor zijn kritiek op de kleinzieligheid van kleine mensjes.
Wie was Brecht?
Eugen Berthold Friedrich (Bertolt) Brecht (Augsburg, 10 februari 1898 – Berlijn, 14 augustus 1956) was een Duitse schrijver, dichter en toneelregisseur. Zijn werk was sterk politiek geëngageerd. Brecht wordt gezien als de grondlegger van het episch theater. Hij werkte veel samen met de componisten Hanns Eisler en Kurt Weill. Toen Hitler in 1933 aan de macht kwam, vluchtte hij uit Duitsland en kwam uiteindelijk in de Verenigde Staten terecht. Onder invloed van de koude oorlog keerde Brecht in 1949 terug naar Duitsland en vestigde hij zich in oost-Berlijn. Bekende werken van Brecht zijn de Dreigrosschenoper, Mutter Courage und ihre Kinder en Baal.