Image Image Image Image Image

28

apr

Regisseur Olaf Pieters over HEDDA, oktober en november 2018.

  • Door Locatietheater De Plomp

Na het succes van EYOLF heb ik De Plomp voorgesteld om me met hetzelfde spelersteam op het tweede deel van Helmert Woudenberg’s Ibsen tweeluik te gaan storten: HEDDA, gebaseerd op Ibsen’s misschien wel meest beroemde en beruchte stuk ‘Hedda Gabler’.

De samenwerking met de spelers was zó goed verlopen dat ik genoeg vertrouwen had om samen met hen de tanden in deze bewerking te gaan zetten.
Net als in EYOLF heeft Helmert Woudenberg ook dit stuk ontdaan van al het overbodige, zodat alleen de pure kern van de conflicten overblijft (die naar mijn mening daardoor ook beter volgbaar in invoelbaar zijn voor het publiek).

Hedda Gabler wordt door veel kenners en critici over de hele wereld als de meest complexe vrouwfiguur uit de toneelliteratuur beschouwd, en ik vrees dat ze gelijk hebben: Hedda Gabler heeft raakvlakken met de Lady MacBeth van Shakespeare en Medea van Euripidus, maar overtreft zelfs déze in grilligheid en innerlijke tegenstrijdigheden.

Ondanks dat haar gedrag vaak onpeilbaar is, gaan we tóch proberen er een personage van te maken waar de kijker zich mee kan verbinden, zodat het publiek niet na afloop volmondig zal roepen: ‘Zoiets dóe je toch niet?!’ (iets wat bij de eerste uitvoeringen van dit stuk in Ibsen’s tijd overigens wél werd gedaan).

Een hele opgave dus, en het zal voor met name actrice Leonie Meine Jansen beslist geen gemakkelijk repetitie-rit gaan worden, maar als we Hedda kunnen ‘pakken’, dan zal dat zonder twijfel een diepe indruk gaan achterlaten bij het publiek.

Voor de drie andere spelers Bram Pieters, Kevin Kwakman en Lis Bos is er overigens ook méér dan genoeg om te spelen, dus de uitdaging is wat ons betreft compleet.

Waar EYOLF vorig seizoen het gevecht voor het samenzijn (het water) liet zien, zal HEDDA dit seizoen het gevecht van het losmaken (het vuur) tonen. De voorstelling zal veel strijdbaarheid over het voetlicht gaan werpen (en hopelijk wat broodnodige humor en ontroering), dus wees gewaarschuwd!

Uiteraard zal een heerlijk souper ook dit keer niet ontbreken, en wat betreft het varen: tja… Hedda heeft het niet zo op water. En Hedda’s wil is meestal wet. 😉

Héél graag tot ziens in oktober of november bij één van onze voorstellingen!
Olaf Pieters, regisseur van HEDDA