Image Image Image Image Image

13

okt

In het zonnetje: Ben Ceelie en Petra van Hulsen

  • Door Locatietheater De Plomp

Ben Ceelie is vanaf het ontstaan van (toen nog) Watertheater De Plomp betrokken geweest als een van de décorbouwers en schippers bij de Stichting. “Een taak die ik altijd met veel plezier heb uitgevoerd. We hebben ontzettend veel beleefd.”

Ben heeft veel creaties voorbij zien komen: “We maakten in het begin décors die pasten in het landschap van Waterland: een vossenhol bij de voorstelling “Meneer Vos”, een dassenburcht bij “Meneer Pad” en een décor op meters hoogte voor “De Wijze Kater.” Bij Krabat hadden we een molen die elke avond weer in elkaar moest storten en bij Goudland een saloon met omvallende muren.” Voor geitjes vangen draaide Ben ook zijn handen niet om: schapen, paarden én geiten hadden nogal eens de neiging om zich met het décor te bemoeien…

Of hij ooit een carrière als acteur heeft geambieerd? “Nee, hoewel ik wel ‘de hanenveer’ speelde in “Krabat.” Ik dacht: klein rolletje, doen we even. Maar voor je het weet haal je een nat pak. Ik weet nog goed hoe ik met een stok de publieksboot bijstuurde. Maar de stok bleef steken in de bagger en ik werd gelanceerd. Vloekend en zuchtend op de kant en snel omkleden voor de rol van ‘hanenveer’. Nat en wel.”

“Destijds werkten we met een man of zes. Altijd lachen, we hebben mooie dingen gemaakt. Het was leuk om met elkaar te bouwen. De spelersgroep was altijd wisselend. Sommige spelers bleven, anderen focusten zich weer op andere projecten.

Uiteindelijk heb ik de laatste jaren samen gewerkt met Ton Pieters. Voor ‘De Bruiloft’ maakten we een complete feestzaal vol meubels die uit elkaar konden vallen. Bij “De Vrouw van de Zee” hebben we een complete speelvloer gelegd en een tribune gebouwd. Hard werken. De combinatie met mijn baan als chauffeur werd toch wat te veel. Vandaar dat ik vanaf 2016 De Plomp gedag zwaai. Ik zal altijd met heel veel plezier terugdenken aan De Plomp, aan alles wat we hebben meegemaakt. Maar… zolang mijn vrouw Cathy toneel speelt zal ik altijd een linkje houden met De Plomp…”

ben1 ben2

petra2Petra van Hulsen had één van de eerste voorstellingen van De Plomp gezien en werd enthousiast. Misschien wel eens een klein rolletje spelen? Uiteindelijk is gebleken dat Petra volledig in haar kracht stond als zij stilletjes achter de schermen ‘de boel draaiende kon houden.’ Of, in de begintijd, varende. Petra kon alles, en als dit niet zo was dan zorgde zij er voor dat zij zich bekwaamde in datgene wat zij wilde doen. Het maken van logistieke plannen, het bijhouden van notulen, het uitvoeren van een lichtplan, het meehelpen met techniek, het penningmeesterschap: Petra draaide haar hand niet om voor vele uiteenlopende zaken. Enthousiast was haar sleutelwoord. Toen het bestuur dit nodig had, stapte zij (trouw als altijd) ook weer in het bestuur, na een kort hiaat. Met volledige inzet is zij tijdens ‘De Vrouw van de Zee’, samen met haar dochter Britt, een afrondende fase ingegaan. Zij gaat zich nu focussen op andere zaken. De taken zijn overgedragen en het bestuur van De Plomp kijkt terug op een fijne, mooie samenwerking.

 

Ben en Petra: Het bestuur van Stichting Locatietheater De Plomp wil jullie hartelijk danken voor jullie tomeloze inzet van de afgelopen jaren!