Image Image Image Image Image

23

mei

Artikel uit het Noordhollands Dagblad omtrent de verduistering van ruim 13.000

  • Door Locatietheater De Plomp

Bestolen oprichtster De Plomp: ‘Hij was altijd mijn maatje’

 

KATWOUDE – ,,Hij is altijd mijn maatje geweest, samen hebben we ontzettend mooie dingen gedaan.” Het doet Simpha Pieters, oprichter en voorzitter van Locatietheater De Plomp, ‘heel veel zeer’ dat haar stichting is bestolen door voormalig speler John K. en zijn vrouw Melissa V., die naast speler ook penningmeester was.

Door Jacco van Oostveen – 1-5-2015, 15:58 (Update 1-5-2015, 16:05)

 

ALKMAAR/VOLENDAM – Een stel uit Volendam heeft vorig jaar met de bankpas van het Waterlandse Locatietheater De Plomp maandenlang privé-uitgaven gedaan. Ze betaalden er onder meer hun eigen trouwringen en bruidsauto’s mee.

Dat bleek donderdag bij de rechtbank in Alkmaar waar het paar terechtstond voor verduistering. In totaal is er voor ruim 13.000 euro opgenomen van de bankrekening van De Plomp.

De politierechter legde de twee een werkstraf op van 100 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee weken. Ook moet het stel het geld teruggeven aan de theatergroep.

Toen John en Melissa ontmaskerd waren stonden zij ‘gewoon’ op de planken met de overige leden van het theatergezelschap.

“Die optreden stonden gepland” en we hebben ze gedwongen mee te spelen. En dat deden ze ook, alsof er niets aan de hand was”, zegt Simpha Pieters. “Na de voorstelling gingen ze er als een dief in de nacht vandoor.”

Pieters kan er nog steeds niet bij wat haar allemaal overkomen is: “Ik ben ontzettend geschrokken. Ik ken John al zó lang, dat uitgerekend hij dit heeft gedaan.”

De oplichting kwam in de zomer van 2014 aan het licht. Pieters kwam erachter dat al het geld weg was, het gevolg van liefst 16 pintransacties in een tijdsbestek van een paar maanden. Penningmeester Melissa en haar man financierden mede hun trouwdag van het geld van de stichting.

Pieters: “We doen elk jaar een reeks optreden vóór en na de zomervakantie, na zo’n reeks staat er altijd veel geld op de rekening. Inkomsten van de kaartverkoop, maar ook omdat er nog veel rekeningen betaald moeten worden. Alleen de catering kost al 6000 euro. Maar we zijn volledig blut, we kunnen niets meer. Ik ben ook privégeld kwijtgeraakt. Ik investeer wel vaker in de stichting, dat geld verdien ik dan terug na de kaartverkoop.”

Gelukkig voor De Plomp had de cateraar begrip voor de situatie: de rekening mag later betaald worden. De optredens in de nazomer van 2014 móesten volgens Pieters wel doorgaan, omdat anders alle verkochte kaarten terugbetaald hadden moeten worden. “Dat had het einde van De Plomp betekend.

Dus besloten we te gaan spelen, mét John en Melissa. Er was geen andere oplossing. Op dat moment waren alleen ik en een ander lid op de hoogte van de oplichting.”Nadat de fraude aan het licht kwam, probeerden beide partijen tot een regeling te komen. “John was al lang mijn maatje, dan ga je niet meteen naar de politie. We hebben alles geprobeerd om hen tegemoet te komen, maar ze zijn de afspraken niet nagekomen. Toen hebben wij gezegd: “We geven jullie tot zolang, anders stappen we naar de politie. Helaas is het zo ver gekomen.”

De rechter bepaalde donderdag dat het Volendamse stel alles moet terugbetalen . Pieters verwacht dat dit vele jaren gaat duren. Tijd die De Plomp niet heeft. De Plomp mag niet verloren gaan. Dat vind ik, maar ook mijn man en twee zonen die er net zo nauw bij betrokken zijn.  –