Image Image Image Image Image

Even voorstellen…

Dag, ik ben Leonie C. Meine Jansen. Actrice, theatermaker en zangeres._MG_0332 LMJ[220]

Na mijn studie Film- en Televisiewetenschappen (Universiteit Utrecht) heb ik lang áchter de schermen gewerkt bij televisie (o.a. Man Bijt Hond) Maar ik wilde meer mijn eigen verhaal kunnen vertellen en naar vóór de schermen. Ik ben gaan studeren aan Theateropleiding Selma Susanna (Amsterdam) waar ik vorig jaar ben afgestudeerd.

Al jaren heb ik podiumervaring. Als zangeres van de band SIGS!, waarmee we op alle grote podia en door het hele land optreden. Verder treed ik zelf op, met eigen nummers.

Ik werk met mijn stem voor radio, televisie en internet (bijv reclamecampagnes voor ING)

Als theatermaker treed ik op met mijn eigen voorstelling ‘Geen voorstelling van te maken’.

Daarin combineer ik zang, humor en muzikaliteit tot een theatrale explosie.

Verder schilder ik portretten, speel viool en piano en schrijf ik. Een veelzijdig en bezig bijtje dus 😉

 

Mijn opleiding heeft me geleerd te focussen en acteren heeft mij erg gegrepen. Hoe meer ik speel, hoe meer ik leer en hoe meer plezier het mij brengt. Ik vind het bijzonder dat je heel hard werkt aan voorbereiding, dat je volledig in een persoon klimt, in het denken en voelen en diegene wórdt voor dat moment. En toch, als je er staat, moet je alles waar je aan hebt gewerkt weer loslaten. Laten gebeuren, wat er op dat moment gebeurt. Het spanningsveld tussen weten&kennen en loslaten&openstaan vind ik magisch! Het houdt me wakker, alert en geeft me een blij hart!

 

Tijdens mijn opleiding heb ik Olaf Pieters leren kennen. In 2 eerdere producties, ‘De Farao en Donnie Quaid’ en ‘De Driekoppige Adelaar en Archie Todd’, heb ik meegespeeld. Twee delen van een Pulp Fiction-trilogie geschreven door Helmert Woudenberg. Dat waren mooie en interessante rollen.

Door Olaf en deze stukken ben ik in aanraking gekomen met het werk en de methode van Helmert Woudenberg. Zijn methode heeft me veel inzicht en handvatten gegeven om mee te werken in het theater. Ik ben ook onder de indruk van de inhoud van zijn werk en zijn manier van schrijven. Hij draait nergens omheen, heeft groot gevoel voor álle menselijke emoties en weet toch altijd een humor en compassie daarin te behouden.

 

Olaf vind ik een hele goede en prettige regisseur. Hij heeft een duidelijke visie en weet met op het eerste gezicht bedrieglijk weinig middelen tóch een gedetailleerde wereld te creëren. Zijn kracht is veel oog voor detail, in voorbereiding en uitwerking. Iets dat misschien niet altijd meteen opvalt, maar wat je wel in alles kunt vóelen. Je voelt dat er aandacht aan is besteed en dat vind ik mooi. Hij houdt ook van het kaalslaan van emoties en draait er niet omheen. De aandacht gaat volledig naar de mensen en hun emoties.

 

Met de stukken van Ibsen ben ik wel bekend, hoewel ik dit stuk nog niet kende. Zijn werk intrigeert me en heeft ongelofelijk veel invloed gehad op het theater. De rol van Rita is een prachtige rol! Zij leeft groots en geeft niet op. Ze komt dapper voor zichzelf en haar gevoel op, in een tijd dat dat helemaal niet gebruikelijk is. Er zit drama, zwaarte, lichtheid én toch ook humor in haar.

 

Locatietheater trekt mij al jaren. Het is geweldig dat je, zoals De Plomp dat doet, een plek kunt omtoveren tot een speelplek en dat je meegaat met wat er is. Je kunt de natuur niet regisseren, dus dat levert altijd iets onverwachts en verrassends op.

 

De combinatie van Ibsen, Helmert Woudenberg, Olaf Pieters en Locatietheater De Plomp maakt mij ontzettend blij dat ik deze rol mag gaan vervullen! Ik kijk uit naar alles wat nog komt!

Tot in november!

 

Leonie C. Meine Jansen